понеділок, 29 січня 2024 р.

Перші кіборги. Бій під Крутами

                                                         Хоч виє знов зима поривом лютим,

                                            Та ми дорогу знаєм до мети.

                                                       Героїв Крут!... О, нам їх не забути,

                                                           Дзвенить їх клич – невтомно далі йти!

29 січня - День пам’яті героїв Крут. Молоді захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху.  Поблизу залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли на полі нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі. На жертовному вогні в ім’я незалежності України згоріли триста молодих життів співаючи слова теперішнього Гімну: «Ще не вмерла Україна». Бій під Крутами став боєм за майбутнє України. Це - символ нескореного духу української нації. Це - пересторога тим, хто дотепер сподівається поставити українців на коліна.                 Напередодні Дня пам’яті Героїв Крут  в Єрківській сільській бібліотеці  для користувачів середнього та старшого шкільного віку відбувся історичний екскурс  «Крути – невгасимий вогонь української волі». Бібліотекар зазначила, що ця героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її. Відвідувачі ознайомилась з історико-патріотичною викладкою «Ніколи Україні не забути цих юних душ нескорений політ» та переглянули документальний фільм «Крути – молода кров» з серії «Україна – забута історія». 













І надалі кожен бажаючий може в бібліотеці ознайомитися з матеріалами  періодичних видань, прочитати книги та переглянути документальні фільми, які висвітлюють трагічні події тих років.

Крути  – це героїчна мить на сторінках історії українського державотворення. Попри те, що більш ніж за 100 років не змінився ні ворог, ні його методи війни, ми маємо реальний шанс завершити цю боротьбу. Бо наше суспільство зробило свій вибір на користь вільного демократичного розвитку власної держави. Й готове цей вибір захищати, кожен на своєму фронті – воєнному, волонтерському, історичному, культурному. 
Щира вдячність усім, хто нині виборює нашу Перемогу, право жити у вільній країні на своїй землі. 
Слава Україні! Героям Слава! 



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.