суботу, 27 січня 2024 р.

Павло Чубинський – співець національного відродження України

 


Я в світі щиро працював,
Я сіяв те, що Бог послав
Чубинський П.

27 січня 2024 року виповнилося 185 років від дня народження видатного вченого-етнографа, фольклориста, правознавця, журналіста, громадського і просвітницького діяча, поета, автора тексту Державного Гімну України Павла Платоновича Чубинського. Юрист за освітою,він був активним діячем українського національного руху на Правобережній Україні. Він жив і працював у надзвичайно складних умовах переслідування царським урядом української культури і за своє недовге життя встиг зробити стільки, що, за висловом етнографа Федіра Вовка, його заслуг вистачило б і на декількох професіональних учених. Один лише вірш «Ще не вмерла Україна» зробив, його ім’я безсмертнім навіки. Вперше текст вірша Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна» опубліковано у львівському журналі «Мета» (1863, № 4). Знаний композитор свого часу, отець Михайло (Вербицький), захоплений віршем Павла Чубинського написав музику до нього.                                                                                              

                                                 
Доля відвела Павлу Платоновичу Чубинському коротке життя. Його життя було сповнене творчою працею і плідними здобутками. Внесок, зроблений Чубинським в народознавство, важко переоцінити. Фольклористичні дослідження Павла Платоновича цікаві сучасним науковцям. Його безмежна відданість українській національній ідеї жива і сьогодні. Віщі слова вірша «Ще не вмерла Україна» стали символом нації. Гордо пливе над світом на крилах музики Михайла Вербицького державний гімн України. 15 січня 1992 року Президія Верховної Ради України ухвалила указ про Державний гімн України, яким затвердила його у музичній редакції Михайла Вербицького, а 6 березня 2003 року Верховна Рада, після дводенного обговорення, затвердила як текст Державного гімну - перший куплет та приспів з віршу Чубинського. З прийняттям цього закону стаття 20 Конституції набула завершеного вигляду, а Національний гімн на музику Вербицького отримав офіційні слова.

До цієї дати в Єрківській сільській бібліотеці презентується історичний портал "Великий державник України". Відвідувачі бібліотеки мають можливість дізнатися про цікаві факти з життя Павла Платоновича Чубинського та історію створення Державного Гімну України. 

Особливі слова Павла Чубинського і неповторна мелодія Михайла Вербицького, написані понад півтора століття тому, пробуджують і нині серця українців. Сьогодні Державний Гімн співає стоячи єдина Україна, яка вкотре виборює свою незалежність.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.