середа, 24 лютого 2021 р.

Її вірші, як перла многоцінні, як дивний скарб серед земних століть

                          «Я пройшла прекрасне і складне життя.                                                                              Мені доля подарувала щастя – залишити свій слід на землі,                                          на якій народилася та яку прославила.  Мене називають:                                              Одержимою, Співачкою досвітніх вогнів, Квітка Ломикамінь,                                      Дочкою Прометея!                                                                                                              А я - зірка, повірте, зірка, яка спалахнула і згасла»                            

                                                                                                       Леся Українка

     Леся Українка…Це ніжне й дзвінке ім’я належить до найвеличніших імен нашого народу. Псевдонім Лариси Петрівни Косач твердо і назавжди зафіксований у пам’яті кожного українця, і не тільки українця. Леся належить усім, бо її творчість зіткана з різних мотивів світової культури. Гордий дзвін її імені в серцях мільйонів людей породжує не тільки спогад про «Лісову пісню» або «Досвітні вогні», але й палку любов до великої поетеси і гордість за свій народ, що спородив її.                                                                                                                                          25 лютого 2021 року виповнюється 150 років з дня народження Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки) - видатної української письменниці та громадського діяча, однієї з центральних постатей національної культури. Творчість Лесі Українки - нове пафосне слово не тільки в українській, але й у світовій літературі. Життя поетеси – це легендарний подвиг мужньої і мудрої людини, ніжної й нескореної жінки, геніального митця і борця, рівноцінну постать якій важко знайти навіть на планетарних художніх теренах                            В Єрківську сільську бібліотеку завітали жінки клубу дозвілля «Єрківчанка» на літературні гостини "Хто не жив посеред бурі, той ціни не знає силі" присвячені ювілею Лесі Українки. Бібліотекар ознайомила з багатогранним творчим і життєвим шляхом української поетеси, її жагою до життя, героїзмом, безмежно міцною силою волі та щирою любов'ю до Батьківщини. Присутні багато чули про неї, та в котре торкнулися більш ширше її життєвого шляху та творчості.  Особливо вразила розповідь бібліотекаря про трагічну, безмежно сумну, але і водночас духовно високу історію кохання Лесі Українки і Сергія Межинського.

 В ході зустрічі виразно прозвучали поезії у виконанні Ганни Ступки та Ані Мащенко. Також усі присутні ознайомилися з виставкою-персоналією «Леся Українка – людина народжена Україною».   






Виставка зацікавила і юних користувачів бібліотеки.



Леся Українка прожила хоч і коротке, проте надзвичайно цікаве життя – життя сповнене любові, добра, сили волі, мужності і краси. Тому недаремно її твори користувалися і користуються надзвичайною популярністю. Вона добре знана не лише у нашій країні, але й закордоном. Єрківська сільська бібліотека запрошує всіх бажаючих завітати до бібліотеки та відкрити для себе Лесю Українку, ближче познайомитися з творчою діяльністю, особистим життям видатної української поетеси.


 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.