неділя, 21 лютого 2021 р.

Володимир Малик – «посульський літописець» історичних романів

   21 лютого, виповнюється сто років із дня народження нашого земляка, відомого українського письменника, лауреата літературних премій імені Лесі Українки, Григорія Сковороди - Володимира Кириловича Малика (справжнє прізвище – Сиченко).


   Народився Володимир Кирилович Малик 21 лютого 1921 року в селі Новосілки Макарівського району на Київщині в селянській родині. В сусідньому селі Ясногородці закінчив середню школу, а в 1938 році вступив на філологічний факультет Київського університету. Він відвідував студентський літературний гурток, яким керував відомий поет Абрам Кацнельсон. У 1940 році його ім'я вперше з'явилося на сторінках справжнього журналу, а весною наступного року Андрій Малишко взяв для друку добірку поезій талановитого початківця. Усі плани обірвала війна. Вчорашній студент став ополченцем. Разом з товаришами будує оборонні об'єкти під Києвом, потім під Харковом, де й потрапив у вороже оточення. Поранений, розбитий малярією, пробує перейти лінію фронту, але не може. Тоді проривається до партизанів, ховаючись у воронках від бомб, перебуваючи холодні ночі в заметених снігом стогах і долаючи всього кілька кілометрів за день. Наприкінці грудня 1941 року таки дістався рідних Новосілок. Навесні 1942 р. потрапив до рук жандармерії. Був вивезений до Тюрінгії. По дорозі на німецьку каторгу намагався втекти, але не судилося. Майже три роки Малик відмучився у фашистських концтаборах. У квітні 1945-го — нарешті визволення, півроку радянського “фільтраційного” концтабору. В мирний час Володимир працював вчителем української мови і літератури, одночасно продовжуючи навчання в університеті. Спочатку вчителював на Київщині, потім у Лубнах на Полтавщині, аж поки не присвятив себе письменницькій діяльності. Саме життєвий калейдоскоп вплинув на світосприйняття письменника, що знайшло безпосереднє відображення в літературній творчості.     

   Літературну діяльність Володимир Кирилович Малик починав як дитячий письменник віршованою історичною казкою “Журавлі-журавлики” (1957) про часи турецько-татарських набігів на Україну. Отож з самого початку літературного шляху, працюючи в жанрі літературної казки, письменник обрав історичне спрямування літературної творчості. Стан суспільства, у якому довелося працювати письменнику обумовив вибір жанру казки. Все ж найповніше талант письменника розкрився в жанрі історичного роману. “Посол Урус-шайтана” (1968), “Фірман султана” (1969), “Чорний вершник” (1976), ”Шовковий шнурок” (1977), що склали тетралогію “Таємний посол”, “Князь Кий” (1982), “Черлені щити” (1985), “Горить свіча” (1992), “Чумацький Шлях” (1993), ”Князь Ігор. Слово о полку Ігоревім” (1999) — романи, які стали феноменом етичної та національної пам’яті, культурної самобутності української нації від найдавніших часів.

    За романи «Посол Урус-шайтана», «Шовковий шнурок» та «Князь Кий» Володимир Малик був удостоєний літературної премії ім.Лесі Українки 1983 року. 

   Володимир Малик був зразковим сім'янином та люблячим батьком. Останні роки життя письменника супроводжувалися хворобами, розчаруваннями, маленькими втіхами родинними і літературними, і молитвами за майбутнє України. Помер Володимир Кирилович 31 серпня 1998 року.      

                            

                     

 Для більш детального ознайомлення користувачів з життєвим та творчим шляхом відомого українського письменника в Єрківській сільській бібліотеці оформлений перегляд літератури «Володимир Малик – автор пригодницьких та історичних романів», яка зацікавила відвідувачів. 



















Тож, запрошую всіх бажаючих ознайомитися з матеріалами перегляду та поповнити свої знання про відомого земляка.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.