пʼятниця, 19 лютого 2021 р.

Майдан – мужність, воля, біль

…і мовчки сотня непокорених героїв
відходила у чисті небеса,
і погляди знесилених мільйонів
дивились вслід братам, батькам, синам.

 20 лютого - День Героїв Небесної Сотні  — пам'ятний день, що відзначається в Україні на вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні. Цього дня ми вшановуємо пам’ять тих громадян, завдяки яким було змінено перебіг історії нашої держави під час подій Революції Гідності, тих, хто ціною власного життя захищав ідеали демократії, відстоював права та свободи людини, європейське майбутнє України. Гідність, свобода, відвага, єдність, честь – стали одними з головних об'єднавчих цінностей Революції Гідності. Героями Небесної Сотні стали люди, різні за віком, статтю, освітою, з різних куточків України та з-за кордону. Серед них були студенти, успішні підприємці й пенсіонери. Найстаршому – Іванові Наконечному – виповнилося 82 роки, а наймолодшому – Назарієві Войтовичу – лише 17.                                         Світлій пам'яті Героїв Небесної Сотні в Єрківській сільській бібліотеці було проведено серпантин патріотичної поезії «Вони помирали, щоб жила Україна».























На початку заходу бібліотекар розповіла учням про трагічні події Майдану, разом з присутніми зачитували вірші, присвячені Героям Небесної Сотні та хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих. Відвідувачі переглянули виставку – пам’ять «Майдан. Простір гідності, свободи і єднання»Бібліотекар ознайомила з документальними та художніми книгами сучасних українських авторів про події на Майдані, а також світлинами Героїв Небесної Сотні та інформаційно – патріотичною панорамою «Пам’яті Героїв Майдану». 








 Зацікавила відвідувачів бібліотеки виставка однієї книги Тетяни Домашенко «Ангели – охоронці».





















Творчість поетеси з Полтавщини Тетяни Домашенко, відома багатьом не тільки в Україні, адже за плечима у неї уже декілька збірок високої художньої, духовної та патріотичної поезії. Книга «Ангели-охоронці» – не лише продовження попередньої «Небесної Сотні воїнів Майдану», це – продовження Революції Гідності. «Ангели-охоронці» – це віршована історія України. Книга з гірким присмаком правди. Там є все: і вдячність воїнам, і біль за Україну, і заклик до дій. 21 лютого 2014 року Тетяна Домашенко уперше полеглих учасників Євромайдану назвала Небесною у вірші  «Небесна сотня воїнів Майдану» .

Ми схиляємо голови, віддаючи глибоку шану всім, хто поклав своє життя за свободу рідної землі. Вічна пам’ять і слава Героям! Вони не вмирають, а навічно залишаються небесними захисниками України! Хай палають свічки пам’яті загиблих героїв «Небесної Сотні» у наших серцях.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.