понеділок, 21 лютого 2022 р.

Мова барвиста, мова багата, рідна і тепла, як батьківська хата

 

Мова кожного народу

Неповторна і — своя;

 В ній гримлять громи в негоду,

В тиші — трелі солов’я.

На своїй природній мові

І потоки гомонять;

Зелен - клени у діброві

По - кленовому шумлять.

Солов’їну, барвінкову,

Колосисту — на віки —

Українську рідну мову

В дар мені дали батьки.

Берегти її, плекати

Буду всюди й повсякчас,—

Бо ж єдина — так, як мати,—

Мова в кожного із нас!

 

Любов Забашта

 21 лютого, представники всіх націй і народностей світу, відзначають Міжнародний день рідної мови. Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кілька тисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.                                                                         Для користувачів різних вікових категорій та тих, хто прагне удосконалювати свої знання з української мови бібліотекар Єрківської сільської бібліотеки підготувала виставку – свято « Там, де живе рідна мова,  живе український народ» та виставку – присвяту «Розвивайся, звеселяйся, моя рідна мово! У барвінки зодягайся, українське слово!».

Через представлений матеріал на виставках користувачі знайомляться з  історією походження української мови, з народною мудрістю в українському слові, чарівними українськими піснями, з славетними майстрами рідного слова, з добрими порадниками та помічниками – словниками та довідниками української мови. На поличках виставки представлені твори відомих українських класиків та авторів сучасності, які зацікавили вже відвідувачів бібліотеки.




 






А найменших читачів приваблює розмаїття книг українських дитячих письменників: цікаві пригоди, казки , вірші та пізнавальна література, яка вчить малечу любити й шанувати пісенну українську мову.

З метою поглибити та розширити знання дітей про українську мову бібліотекар організувала мовну ігротеку «У рідній мові – цілий світ». Діти відгадували загадки та кросворди, грали у цікаві мовні ігри, розфарбовували малюнки відповідної тематики.                                                   


   Тож, бібліотекар запрошує завітати до бібліотеки та ознайомитися з книжковими виставками, а також  вибрати книги за своїми вподобаннями.

 Мова – духовний скарб нації. Тож давайте не забувати, що збереження мови не просто залежить від кожного з нас, а є нашим обов’язком, своєрідним внеском у збереження національної культурної спадщини.   



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.