суботу, 28 січня 2023 р.

Крути – символ українського патріотизму

Триста їх, як цвіт рясний, весняний,

В снігових заметах залягло:

В їх серцях одне палке бажання

В лютий холод полум’ям цвіло.

29 січня – День пам’яті героїв Крут – саме там, у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність. З метою вшанування пам’яті героїв Крут в Єрківській сільській бібліотеці  було проведено історичний екскурс «Крути-бій за майбутнє». Бібліотекар розповіла про події 29 січня 1918 року, коли  на захист молодої Української Республіки виступили 300 зовсім юних добровольців з числа студентів київських вузів та бійців вільного козацтва, які  вірили в перемогу і майже всі загинули у битві. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять героїв Крут. Відвідувачі ознайомилися з історико - патріотичною викладкою «Ніколи Україні не забути цих юних душ нескорений політ» та переглянули кліп – огляд  «Крути. Січень 1918 року: документи, матеріали, дослідження» матеріали яких дають змогу глибше пізнати подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишилися в історії, як символ національної честі. 




Ця героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її.                                                                            Єрківська сільська бібліотека запрошує всіх бажаючих переглянути  історико - патріотичну викладку  «Ніколи Україні не забути цих юних душ нескорений політ» та через інформаційні  матеріали зазирнути в ті дні, відкрити ще одну сторінку нашої історії, усвідомити суть трагедії, ім’я якої -  Крути.

 



Події тих років перекликаються з сьогоденням, адже наші українські захисники виборюють незалежність та цілісність України. Мужність, стійкість, відданість наших воїнів вкотре показує, що український народ  - це сильна, вільна, незалежна нація.

 

                                               =

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.