вівторок, 9 листопада 2021 р.

Мова барвиста, мова багата, рідна і тепла, як батьківська хата

                                                    «Мова – душа кожної національності,

                                                     її святощі, її найцінніший скарб».

                                                                                             Іван Огієнко

   Щорічно,  9 листопада, в Україні  відзначається державне свято - День української писемності та мови. Ця дата припадає і на вшанування пам’яті  Нестора Літописця, адже за інформацією вчених, саме  з його праць починається українська мова. На протязі багатьох років Єрківська сільська бібліотека  популяризує українську мову серед жителів села. До Дня української писемності та мови в бібліотеці для користувачів різних вікових категорій організовані та оформлені:  виставка – знайомство «України диво барвінкове – дзвінка співуча рідна мова» та виставка – свято «Там, де живе рідна мова, живе український народ». 














 Книжкові видання, представлені на виставках дають змогу читачам поглянути на історію свого народу, збагнути роль рідної мови в утвердженні української державності. З матеріалів  періодичних видань можна дізнатися про життя та діяльність послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія, першого українського історика, видатного письменника та мислителя, ченця Києво-Печерської Лаври Нестора Літописця. Ознайомитися з цікавими виданнями з граматики, лексики, орфографії української мови, а також різноманітними словниками. На поличках виставки представлені твори відомих українських класиків та авторів сучасності, які бібліотекар рекомендує своїм користувачам.












Виставка одного жанру  « Краса поетичного слова наших земляків» знайомить відвідувачів з майстрами пера Полтавщини, людьми, які плекають та збагачують нашу мову. Зокрема, тут розміщені чудові книги поетів Миргородщини.  

   До Дня  української писемності  та мови в бібліотеці були проведені заходи, які виховують почуття глибокої любові до рідної мови, свого роду. Для юних користувачів бібліотеки пройшла  година рідної мови «Ти наше диво калинове, кохана українська мова». Діти поринули в чудовий і прекрасний світ нашої мови, бібліотекар розповіла про значення мови  в житті кожної людини, зачитала рядки з віршів про мову відомих українських дитячих письменників. Всі разом  здійснили подорож по книжковій виставці  «України диво барвінкове – дзвінка, співуча рідна мова».     Юні шанувальники рідного слова виявилися гарними знавцями українських прислів’їв, приказок та загадок, а також з задоволенням взяли участь у ерудит-грі «Дзвенить струмочком рідна мова».














Подорож до джерел української мови пройшла для відвідувачів клубу дозвілля для жінок «Єрківчанка» у формі  мовознавчої скарбнички  «Мово моя, ти чарівна зірниця», під час якої бібліотекар розповіла про  історію виникнення і розвитку української мови та багатющі її  можливості. Присутнім були запропоновані  вікторини і тести на знання української мови,  а також пройшов відео екскурс «Історія української писемності».















 Тож, шановні друзі, завітайте до Єрківської сільської бібліотеки та перегляньте книжкові виставки, які ознайомлять вас з правилами української мови, збагатить словниковий запас,  з основами й історією українського літературознавства, а також з творчістю видатних українських письменників та поетів. Хай усіх нас єднає належність до великого народу! Плекаймо всі разом ту мову, що дісталась нам у спадок від наших пращурів! Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна, — у нашому серці, і починається вона з кожного з нас.

 


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.