суботу, 3 квітня 2021 р.

Конституція Пилипа Орлика – перша Конституція в Україні та у світі

 

Перша українська Конституція була прийнята на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року.
Конституція Пилипа Орлика, це договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом Війська (від усієї старшини та козацтва Конституцію Орлика підписав кошовий отаман Кость Гордієнко), який визначав права і обов’язки усіх членів Війська. Укладений 1710 року. Затверджений шведським королем Карлом XII. Написаний латиною і староукраїнською. Повна назва документа – «Договір та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за військовими правилами схвалені обома сторонами вільним голосуванням і скріплені найяснішим гетьманом урочистою присягою».                                                                                                             Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обґрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки. До сьогоднішнього дня зберігається пам’ять про Пилипа Орлика, насамперед, як про автора першої в історії людства Конституції демократичного суспільства.    Історичний екскурс
«Титанічна постать на ниві української історії», який оформлений в Єрківській сільській бібліотеці, презентує читачам добірку матеріалів про гетьмана України Пилипа Орлика та його першу Конституцію.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.