понеділок, 12 жовтня 2020 р.

Гордість і душа держави, її надія і оберіг – це захисники України

  14 жовтня православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: «Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем». Це свято вважається одним із найбільш шанованих свят в Україні. Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва та День Захисника України.                                                                                                                  З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. І саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами. Козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова. Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Про них складено безліч творів, книжок і фільмів. Про козацький рід співається й у нашому державному гімні. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь. Тож, козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.              До Дня українського козацтва, для тих, хто захоплюється історією своєї держави, для постійних відвідувачів та гостей Єрківська сільська бібліотека підготувала  книжково-ілюстративну виставку «Доки буде Україна, доти будуть козаки»,  де представлені книги, які розповідають про історію України, про козацьку епоху, яка надзвичайно багата подіями і героями. Цікавим є також бібліофреш «Історія козацтва в книжках і баладах».

 Сторінки книг розповідають про сповнене несподіванок, яскраве життя  українських козаків, їхнє бойове мистецтво,про найбільш яскраві  постаті  Війська Запорізького, їх державну діяльності, віру й духовне життя. Висвітлюються традиції українського козацтва та побут козаків.          День захисника України ми відзначаємо 14 жовтня, як символ нерозривного зв’язку всіх поколінь захисників України, як пам’ять про тих, хто в різний час захищав нашу землю від ворога і охороняє її зараз, коли на східних територіях України йде боротьба за її незалежність і суверенітет. День захисника України асоціюється насамперед з мужністю та стійкістю людського характеру, силою духу та відданістю Батьківщині.                                                                                                           З метою національно-патріотичного виховання громадян, в бібліотеці оформлена виставка – вшанування «В серцях несемо ми вдячність всім тим, хто землю боронить», на якій представлені матеріали присвячені захисникам Вітчизни і розповідають про героїчне минуле та сучасне українського війська.      


   Хвилювання, біль у відвідувачів бібліотеки викликає перегляд постійно діючої виставки – пам’яті «Гірко плаче Україна за своїми синами». Вона знайомить з нашими земляками, які загинули в зоні АТО в боротьбі за територіальну цілісність та державний суверенітет України.    

                        Вічна пам'ять та вічна слава героям України! 

      Матеріали цих виставок дають змогу  відвідувачам  побачити минуле і сучасне України, нелегкий процес державотворення,  згадати імена та постаті великих українців, котрі  в різні часи прославили Україну. Тож, запрошуємо до бібліотеки більш детально ознайомитися з циклом книжкових виставок.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.