пʼятницю, 19 травня 2023 р.

Вишиванка – символ Батьківщини, дзеркало народної душі

 

Вишиванка – символ України,
Кожної великої родини,
Нашої історії та мови
Залюбки вдягаєм її знову.

 Україна – це чарівний і благодатний край, і в ній із сивої давнини живе мудрий і добрий, творчий і натхненний народ. Саме тому, мабуть, наш народ і подарував світові неповторну українську вишивку, за якою нас упізнають в різних куточках світу.  Вона ввібрала в себе теплоту сонця і запах трави, шум гаїв і голубінь небес, всю розкіш землі і смуток чарівної пісні. Це не лише витвір мистецтва, а й наша національна гордість та оберіг. Міжнародний день вишиванки в цьому році припав на18 травня . Це свято сприяє єдності і культурному відродженню всього багатонаціонального українського народу, зберігає споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. Сьогодні, вишиванка, стала символом єднання та незламності українського народу.Щоб підтримати сутність української вишивки, зберегти та популяризувати славні українські традиції користувачі Єрківської сільської бібліотеки разом з бібліотекарем приєдналися до флешмобу «Вишиванка єднає українців!». Святкова вітальня  бібліотеки розквітла різноманітними кольорами та орнаментами.











Пролунали  цікаві розповіді місцевих вишивальниць: Валентини Баришполець,  Ганни Байдіної та  Ганни Баришполець. У кожної вишивальниці в домашній колекції є рушники, серветки, картини, скатерті, а особливе місце займають вишиванки, які вони вишили з великою любов’ю для всіх своїх рідних. Жінки розповіли про традиції створення і носіння вишиванок, сучасними тенденціями в їх оздобленні,символами у вишивці та їх значення.

Цікаво та змістовно пройшов народознавчий візерунок «Моя вишиванка – душа України, і зірка яскрава для дочок – синів». Жінки одягнувши вишиванки читали вірші та співали пісень висловлюючи свою  єдність та  красу українського слова.

Щоб розширити знання дітей про особливості вишитої сорочки, її значущість, прищепити любов до українських традицій, гордість за духовне багатство своєї країни для юних українців була проведена народознавча мандрівка «Україно моя, вишивана».  Такий захід формує у дітей почуття прекрасного, вселяє в душі маленьких українців тільки найкращі почуття, наповнює її споконвічною могутньою силою українського народу.

Бібліотекар ознайомила відвідувачів з етнографічним калейдоскопом «Душі моєї вишиванка»



Ми з вами - українці, яких об'єднує у велику родину любов до рідної землі, до пісні, до вишиванки. Нехай у наших оселях знову запанує мир!



 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.