неділю, 20 червня 2021 р.

Зелені свята в гості завітали

 

В час пори запашної
По квітучій весні
Свято Трійці Святої
Відзначаєм три дні.

В нас шанують повсюди
Перед Трійцею дні,
Бо підмітили люди,
Що вони чарівні.

У нашого народу є багато цікавих календарних святкувань, традицій, які коренями входять у глибоку давнину. Зелені свята мають дохристиянські корені, які символізують не тільки прихід літа, а й вшанування Сонця, Зеленого дива, Води та Землі. Це завершення весняного і початок літнього календарного циклу. В основі Зелених свят тисячі років лежали культ рослинності і магія заклинання майбутнього урожаю. Це свято єднає нас із природою, з пращурами та їхньою вірою у вічність душі. Воно кличе до гармонії із довкіллям, вселяє надію на світло й добро.           Невід'ємною складовою роботи Єрківської сільської бібліотеки є популяризація українських народних традицій, звичаїв, обрядів,  українського народного мистецтва, фольклору. Саме до свята Святої Трійці в бібліотеці відбулася народознавча зустріч «Зелені свята в гості завітали».















В святково прибраній народознавчій кімнаті лунали українські пісні у виконанні фольклорного ансамблю «Єрківчанка», який діє при Єрківській сільській бібліотеці.



 Під час заходу бібліотекар розповіла про традиції святкування Трійці в Україні. Ознайомила з прикметами та повір’ями свята.  

Для юних читачів бібліотекар провела цікаву народознавчу подорож  «Зелена неділя в народних традиціях». Діти дізнались безліч цікавих фактів про свято Трійці, у тому числі, почули легенди та оповідки про «русалчин» тиждень.










У бібліотеці представлені на огляд читачам: виставка - свято «Свята Трійця єднає, надихає, береже», етнографічний калейдоскоп «Народні свята та традиції» та виставка корисних порад «Святкові страви до Трійці». На виставках  представлені книги та періодичні видання, що знайомлять читачів з історією і традиціями святкувань Трійці: витоки, звичаї та обряди святкування у різних регіонах, символіка, повір'я, атрибутика. А також смачні рецепти страв, які будуть корисними для господинь.



























Отож, запрошую всіх бажаючих переглянути виставки. Без сумніву вона зацікавлять читачів різного віку, особливо тих, кому не байдужа духовна спадщина і культура українського народу.


  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.